Het starten van je eigen onderneming is spannend, uitdagend en een bron van nieuwe energie. Maar hoe fijn het ook is om eindelijk echt je eigen baas te kunnen zijn, het is nog niet zo eenvoudig om als startende ondernemer op de been te blijven. Sterker nog, slechts twee derde van de nieuwe bedrijven met werknemers houden het twee jaar uit, en na vijf jaar is nog maar de helft van alle nieuwe bedrijven over. Het geheim van een succesvolle onderneming ligt in veel gevallen bij een gedegen voorbereiden in de opstartfase. Zorg dat jij ook bij de goede statistieken belandt met onze vijf tips voor startende ondernemers, en start jouw bedrijf met een fundering voor succes.

eigen-onderneming-starten

1. Maak jouw startende onderneming niet onnodig ingewikkeld

De meeste ondernemingen starten vanuit een simpel idee of oplossing voor een alledaags probleem. Zorg dat jouw onderneming dat bestaande probleem juist niet nog ingewikkelder maakt. Over gecompliceerde oplossingen voor problemen zijn moeilijk te verkopen en maken je dagelijkse bedrijfsvoering complex. Begin klein en vernauw je focus zo veel mogelijk. Vind uit hoe je jouw product of dienst op een eenvoudige maar hoge kwaliteit levert, en ontwikkel vervolgens verder vanuit dat uitgangspunt.

2. Richt je op de markt in plaats van je product

Veel startende ondernemers maken de fout door te veel te vertrouwen op hun product om omzet te genereren. Dit betekent dat ze marketing en promotie niet of op een verkeerde manier inzetten. Je moet je ten eerste en voornamelijk wijden aan het afleveren van een product dat mensen daadwerkelijk bereid zijn te kopen. Je kunt nog zo’n revolutionair en innovatief product bedacht hebben, als er geen markt voor is ben je nog steeds nergens. Focus je op een niche; een klein maar gespecialiseerd marktsegment. Je kunt beter succesvol zijn in een kleine markt dan nodeloos investering in een niet bestaande markt.

3. Overschat altijd je kosten 

Geef jezelf genoeg marge als het gaat om je kostenraming. Grote kans dat je (veel) meer uitgaven hebt in de beginperiode dan je initieel hebt ingepland. Bereid je voor op het ergste en overschat je opstartkosten en lopende kosten. Verwacht niet dat je altijd meer inkomsten zult hebben dan uitgaven en bereid je voor op noodgevallen. 

4. Genereer zo snel mogelijk inkomsten

Cashflow is belangrijk, al helemaal voor net startende ondernemingen (zie ook het punt hierboven). Je inkomsten zijn het bloed dat het hart van je bedrijf laat pompen. Je zult dus zo snel mogelijk inkomsten moeten genereren. Heb je producten maar nog geen winkel? Verkoop je spullen online, bezorg ze persoonlijk bij mensen thuis of maak gebruik van een pop-up store. In alle gevallen is het belangrijk dat klanten je eenvoudig kunnen betalen. Huur, lease of koop hiervoor een pinautomaat van pintip.nl, de aanvraag hiervan kost je slechts 5 minuten. De pinautomaat wordt gebruiksklaar bij je bezorgd, zodat jouw klanten direct kunnen pinnen. Je hebt er niet eens een werkende internetverbinding voor nodig! Altijd en overal betaald kunnen worden is essentieel voor een succesvolle onderneming.

5. Zorg voor goede ondersteuning

Zelfs al ben je een eenmanszaak, je kunt jouw onderneming niet 100% alleen runnen. Bouw een support netwerk van vrienden, familie of ander ondernemers in jouw branche waar je terecht kunt met vragen of steun in tijden dat dingen wat moeilijk gaan. Een luisterend oor of advies van iemand die niet de hele dag bezig is met jouw onderneming is vaak enorm verhelderend.

Houd in gedachten dat succes niet van de ene op de andere dag plaatsvindt. Gebruik je businessplan en werk constant op het verbeteren van jouw producten of diensten. Op die manier vergroot je jouw kans op succes en zorg je dat je bij de juiste statistieken terecht komt. 

Hoe blijf jij als startende ondernemer op de been?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *