In een vorig artikel over contactloos betalen sprak ik de verwachting uit dat de introductie van NFC-betalingen evenals eerder geïntroduceerde betaaldiensten in Nederland stroef zou verlopen. Eén van de argumenten was dat Apple de techniek voor mobiel betalen, NFC, niet ondersteunt. Met Apple’s nieuwe betaalsysteem via NFC, Apple Pay, komt de fabrikant hierop terug. Wat is Apple Pay en wat betekent dit voor de Nederlandse ondernemer?

Wat is Apple Pay?

Tijdens de introductie van de nieuwe iPhone 6, 6 Plus en Smart Watch kondigde Apple aan de nieuwe modellen te voorzien van de NFC-techniek die contactloos betalen mogelijk maakt: Apple Pay was daar.

Hoe Apple Pay werkt

Door de iPhone tegen de NFC-reader van de pinautomaat te houden kan worden betaald zonder daarbij een pincode in te toetsen. De vingerafdrukscanner die op het moment van betalen wordt gebruikt moet de veiligheid waarborgen. Een groot voordeel ten opzichte van contactloze betalingen via Android of pinpas, omdat hier voor bedragen boven 25 euro wél om een pincode wordt gevraagd.

Ondanks dat diverse toestellen met het besturingssysteem Android – van concurrent Google – al zijn uitgerust met NFC-chip, wordt verwacht dat mobiel betalen na de introductie van Apple Pay sneller van de grond zal komen. Met name door de contracten die zijn afgesloten met Visa, MasterCard en American Express maar ook met grote Amerikaanse ketens zoals McDonald’s en Disney.

Apple Pay in Nederland

Ondernemers die nu al contactloze betalingen accepteren gaan in Nederland in eerste instantie weinig merken. De techniek die momenteel al gebruikt wordt in de passen van ABN Amro en ING is gelijk aan die van Apple Pay. Dit betekent dat aan de pinautomaat niets hoeft te veranderen.

Verschil in betaalgewoonten Nederland en VS

Om Apple Pay te gebruiken dient een debet- of creditcard te worden toegevoegd aan de hiervoor bestemde app Passbook. Echter, de Nederlandse betaalgewoonten zijn compleet anders dan die in de VS. Naast dat wij veel minder betalen via creditcard, worden creditcards in Nederland vaak niet geaccepteerd vanwege de hoge transactiekosten. Om ‘ons’ betalingsverkeer (via pin) te dekken, zal Apple een overeenkomst aan moeten gaan met Maestro (eigendom van MasterCard) en de Nederlandse banken.

Aannemelijk is dat het nog enige tijd zal duren voordat Apple Pay in Nederland in gebruik gaat. Tot die tijd blijft het gissen of het aantal verkochte nieuwe iPhones en de Apple Watch zal gaan bijdragen aan een nieuwe betaalrevolutie, of dat het kip-en-ei probleem van contactloos betalen blijft volharden.

Nieck de Weerd

Nieck was tot mei 2015 werkzaam bij Pintip als (Online) Marketeer.

More Posts - Website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *