Het afgelopen jaar 2016 is het aantal contactloze betalingen naar recordhoogte gestegen. In totaal werden er 630 miljoen transacties contactloos uitgevoerd. Ongeveer tweederde van de automaten in Nederland biedt de mogelijkheid om via NFC te betalen. 19 miljoen smartphones en betaalpassen hebben het NFC logo en kunnen gebruikt worden om een contactloze betaling te doen.

In 2017 is de verwachting dat het aantal nog verder zal toenemen, waarschijnlijk 30% contactloos ten opzichte van het totaal aantal betalingen.

Wereldwijd zijn er ruim 50 landen waar contactloos betalen mogelijk is. Een contactloze betaling is nog steeds veel sneller dan een pinbetaling. Het insteken van een pinpas met daarbij het intoetsen van een pincode kost meer tijd dan een contactloze betaling. Mede deze tijdswinst zorgt voor een sterke groei in de cijfers. (zie grafiek)

Bron: BETAALVERENIGING NEDERLAND – Percentage NFC van totaal aantal pintransacties

Voor contactloos betalen geldt in 2017 nog steeds de volgende regel:

Bedragen tot en met € 25,- kunt u betalen zonder uw pincode in te toetsen.

Comments: 2

 1. Hans says:

  Roelant, Zijn er aan contactloos betalen ook risico’s verbonden? Je leest er eigenlijks niets over. Kunnen mij gegevens bijvoorbeeld gestolen worden?

  • Goedemiddag Hans,

   Doordat er aan het contactloos betalen altijd een limiet van € 25,00 per transactie en € 50,00 totaal zonder pincode zit is het risico zeer klein en is het veilig om deze betaalmethode te gebruiken.

   Op de NFC chip worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Van de chip zou in een uitzonderlijk geval alleen het rekeningnummer uitgelezen kunnen worden, echter is deze kans heel erg klein. Er is dan ook speciale apparatuur voor nodig. Met alleen uw bankrekeningnummer kan men overigens geen geld van uw rekening halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *