Voor veel mensen is het al de normaalste zaak van de wereld: met de mobiele telefoon betalen. Toch zien we deze betaalmethode nog niet vaak in de praktijk. Maar hoe populair is mobiel betalen nu eigenlijk? Is het wel echt makkelijker? En hoe veilig is het?

Laten we beginnen met de oorsprong: de ontwikkeling van Payconiq. Payconiq is een elektronisch betaalsysteem opgericht in 2015, afkomstig uit Luxemburg. Via dit systeem is het mogelijk om met een smartphone te betalen aan vrienden of in (online) winkels. Zo is het niet nodig om je pinpas te pakken, maar zit dit, net zoals veel andere informatie, opgeslagen in de telefoon. Door de NFC techniek, die in de meeste moderne smartphones ingebouwd zit, kan de telefoon contact maken met de pinautomaat. Via Payconiq laat de pinautomaat een QR-code op het scherm zien, de telefoon scant deze, de pincode kan ingetoetst worden op de telefoon of de vingerafdruk wordt gescand en zo wordt de betaling geverifieerd en verwerkt.

Hoeveel mensen gebruiken het?

Tot op heden is het nog niet erg populair. Slechts 5% van de betalingen wordt gedaan met de mobiele telefoon. Toch wordt er verwacht dat deze betaalmethode een enorme sprong zal gaan maken. Sterker nog, maar liefst 49% van de Nederlanders zouden graag zo snel mogelijk overal met de mobiele telefoon willen betalen, blijkt uit resultaten van een onderzoek van NUpanel (zie diagram), uitgevoerd onder ruim 21.000 Nederlanders. In Nederland is Payconiq pas net gelanceerd, maar een grote groei ligt in de lijn der verwachting. Veel banken zijn aangesloten aan het initiatief, waaronder ING en Rabobank. De ABN Amro zag eerst ook veel potentie in Payconiq, maar heeft recentelijk toch besloten om uit het plan te stappen, om zich te richten op de app Tikkie.

Hoe veilig is het eigenlijk?

Die vraag is eigenlijk heel simpel te beantwoorden: veilig. De app voldoet aan de hoogste beveiligingsnorm. De data hiervan staat opgeslagen en is gecodeerd en beschermd via een pincode of vingerafdruk. Alleen de IBAN, het bedrag van de transactie en de identiteit van de ontvanger met jouw bank worden gedeeld. Ook is Payconiq momenteel bezig om een certificaat te behalen dat de veilige omgang met data van hun gebruikers verzekert. Op deze manier is het dus eigenlijk net zo veilig als een gewone pinpas.

Kan ik ook mijn klanten laten betalen met Payconiq?

Dat is zeker mogelijk. Momenteel biedt onze partner en leverancier CCV de mogelijkheid om uw klanten te laten betalen met Payconiq. Aangezien Pintip ook CCV automaten levert, wordt het wellicht in de toekomst ook mogelijk om bij ons deze betaalmethode aan uw klanten aan te bieden.

Er bestaan natuurlijk meerdere mogelijkheden om mobiel te betalen en ook de pinautomaten van Pintip bieden deze mogelijkheid al aan. Alle automaten van Pintip beschikken over NFC, oftewel contactloos betalen, waardoor ook mobiele betalingen mogelijk worden.

Stijn Romkes

Stijn is een echte Sales Support medewerker. Hij voorziet u van alle benodigde informatie en zorgt ervoor dat u de juiste keuze maakt.

More Posts - Website

Comments: 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *