Stralend weer, een prachtige locatie en een uitverkocht festival. De wens van iedere festivalganisatie en -bezoeker. Toch hoeft dit niet voor alle aspecten van het organiseren van een festival een voordeel te zijn. Bijvoorbeeld als het gaat over de stabiliteit van het mobiele GPRS-netwerk. Waar moet u op letten? 

Een festival met gemiddeld 25.000 bezoekers had alles tot in de puntjes geregeld. Topartiesten, als locatie een mooi stadspark, eet- en drinkvoorzieningen et cetera. Om bezoekers van muntjes te voorzien is gekozen voor mobiele GPRS-pinautomaten.

Transactie geslaagd

Omdat er in een gemiddeld stadspark geen bekabelde internetverbinding ligt communiceren de pinautomaten via GPRS. Na levering, aansluiten en testen gaven de automaten groen licht: ‘Transactie geslaagd’.

Tijdens het festival

De poorten van het festival staan op het punt om open te gaan. De eerste mensen komen aan bij de kassa’s en transacties verlopen vlekkeloos.

Hoe later op de dag, hoe beter de artiesten. Zo rond 15.00 uur begint het park pas écht vol te stromen. In de tijd waarin sociale media hoogtij vieren wordt door de bezoekers online gepraat over het festival. Via smartphones wordt veel gebruik gemaakt van Facebook, Twitter en Instagram. Video- en fotomateriaal wordt direct online gezet.

Waar het op het festivalterrein inmiddels één groot feest is, is de stemming aan de kassa minder rooskleurig. Pintransacties verlopen opeens niet zo vlot meer als eerst…

Wat is er gaande?

U heeft vast wel eens geprobeerd om tijdens de jaarwisseling een telefoongesprek te voeren. Lukte het in één keer om de ander telefonisch te pakken te krijgen? Waarschijnlijk niet. Ditzelfde effect treedt op tijdens het festival uit het voorbeeld. Het gaat hier, weliswaar op kleinere schaal, om overbelasting van het mobiele netwerk.

Hoe?

Nagenoeg heel Nederland staat vol met GSM/GPRS masten. Mobiele apparatuur, waaronder pinautomaten en mobiele telefoons, worden via aangesloten zenders op deze masten verbonden met internet.

Masten kunnen een bepaald aantal databerichten verwerken. Een databericht is bijvoorbeeld het sturen van een WhatsApp bericht of het doen van een pintransactie. Zodra er meerdere mobiele apparaten zijn verbonden neemt het dataverkeer toe en begint de GPRS- snelheid af te nemen.

Een zendmast werkt met zogenaamde tijdslots, waarbij ieder toestel achtereenvolgens aan ‘de beurt’ is. Zodra alle tijdslots zijn vergeven heeft de zendmast het maximum aantal apparaten dat databerichten kan verzenden bereikt. Op dit moment kunnen er geen nieuwe apparaten bij totdat er weer andere weggaan. Hierdoor kunnen transacties tijdens het festival vertraging oplopen of zelfs mislukken.

Preventie door telefoonproviders

Uiteraard houden providers bij het ontwerpen van hun netwerk rekening met bovengenoemde limieten. Mobiele GPRS-apparatuur communiceert met de zendmast welke het sterkste signaal heeft. Door zendmasten dichter op elkaar te plaatsen wordt het aantal mobiele apparaten per zendmast verkleind en wordt de kans op storing verkleind.

Om deze reden worden er in drukbevolkte gebieden zoals de Randstad, waar de ‘GPRS-dichtheid’ hoog is, meer zendmasten geplaatst dan op het platteland.

Oplossingen

1. Tijdelijke zendmast

Waar pintransacties aan het begin van het evenement probleemloos verliepen, begonnen er naar verloop van tijd toch problemen te ontstaan. Er werd meer mobiele apparatuur gebruikt dan het systeem aankon.

Ideaal zou de oplossing zijn om providers ‘gewoon’ wat extra zendmasten te laten plaatsen. Omdat dit soort evenementen niet dagelijks wordt gehouden, kan dit financieel vaak niet uit. Een andere oplossing zou daarom een tijdelijke zendmast kunnen zijn. Deze kan tijdens het evenement zorgen voor een stabielere verbinding.

2. Pinnen via vast internet

Een andere oplossing is pinnen via vast internet. Deze optie is naast de stabiliteit ook nog eens sneller en goedkoper dan pinnen via GPRS. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het aanleggen van tijdelijk vast internet op de meest uiteenlopende locaties. Google hiervoor eens op ‘tijdelijk internet aanleggen’.

Hulp nodig?

Pintip heeft ruime ervaring met de inzet van mobiele en vaste pinautomaten op festivals en evenementen. Meer dan honderd festivals kozen de laatste jaren voor onze diensten. Hieronder bekende namen zoals Fortarock (Goffertpark Nijmegen, 50.000 bezoekers), Noorderzon Festival (Groningen, 150.000 bezoekers) en Best Kept Secret Festival (Beekse Bergen in Hilvarenbeek, 45.000 bezoekers).

Als ervaren leverancier denken wij in de aanloopfase van een festival graag met u mee. Twijfelt u welke automaat het beste bij uw festival past? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies op maat.

PS. Bekijk hier het speciale artikel over de festivals waaraan we vorig jaar hebben geleverd.

Alex Damen

ICT'er bij Pintip: van het onderhouden van pinautomaten tot het beheren van de web based systemen. Gadgetverslaafde en continue bezig met de processen te verbeteren: wat kan er beter, sneller en efficienter?

More Posts - Website

Follow Me:
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *