SEPA, u heeft er ongetwijfeld van gehoord. Ook bij Pintip zijn we bezig ons systeem klaar te maken voor deze nieuwe Europese betaalstandaard. Een ingreep welke een aantal wijzigingen met zich meebrengt. Rekeningnummer wordt IBAN en er verandert iets aan de manier waarop we borg innen. Wat is SEPA en wat betekent dit voor u als klant?

Wat is SEPA?

Met SEPA, Single Euro Payments Area, werkt Europa toe naar één betaalmarkt. Vanaf 1 februari 2014 zijn er nieuwe standaarden in het betalingsverkeer, voor het rekeningnummer en voor betaalmiddelen. Hetrekeningnummer (IBAN), overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen zijn straks zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen te gebruiken. Dit vergroot het betaalgemak.

SEPA wordt uitgerold over alle EU-lidstaten, aangevuld met Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein:

Wat verandert er door SEPA?

Voor klanten van Pintip heeft de SEPA-operatie een aantal gevolgen. Zo wordt de borg op een andere manier verrekend en vragen we om uw IBAN in plaats van het oude rekeningnummer.

Over op IBAN

De invoering van SEPA betekent dat het IBAN nummer overal in gebruik gaat. IBAN staat voor International Bank Account Number en bestaat uit een landnummer, in Nederland is dit ‘NL’; een controlenummer, een bankcode en de cijfers van het rekeningnummer. Zie onderstaande afbeelding:

cms-1387289446

Naast IBAN is er de BIC. BIC is de internationale identificatiecode van een bank of bankkantoor en bestaat uit 8 of 11 tekens. BIC heeft als voordeel dat banken eenvoudiger geïdentificeerd kunnen worden.

Borg niet meer vooraf geïncasseerd

Bij een nieuwe klant is de doorlooptijd van een SEPA incasso zes bankwerkdagen. Dit betekent dat het meer dan een week duurt voordat een incasso, van bijvoorbeeld de borg, bij ons binnen is. Hierdoor wordt vooraf incasseren van borg praktisch onmogelijk. Indien we op deze voet verder zouden gaan dan kon het zijn dat de borg geïncasseerd werd terwijl de automaat al weer bij ons terug is (na bijvoorbeeld weekendhuur). Dit wilden we voorkomen.

Om deze reden is besloten om per februari 2014 de borg in te houden van uw omzet en daarmee af te zien van voortijdige incasso. Dit betekent ook dat u bij meer automaten geen geld hoeft te reserveren voor borg.

Na de huurperiode wordt de borg verrekend met uw gemaakte huurkosten en wordt het restant van de borg (indien van toepassing) uitgekeerd op uw rekening. Bekijk aan de hand van onderstaande rekenvoorbeelden wat deze nieuwe regeling betekent voor de uitbetaling van uw omzet.

Rekenvoorbeeld 1

Stel u heeft één automaat gehuurd en zet op dag 1 € 2000,- om. De eerste betaalperiode wordt er dan € 1500,- (€ 2000,- omzet -/- € 500,- borg) uitbetaald. De overige dagen blijft de uitkering gelijk aan de op deze dagen behaalde omzet.

Rekenvoorbeeld 2

U huurt één automaat en zet op dag 1 € 400,- om. Op dag 2 bedraagt uw omzet € 200,- en op dag 3 € 250,-. De uitbetaling van uw omzet verloopt dan als volgt:

Huurdag                Uitbetaling omzet                                      
Dag 1 € 0,-
Dag 2 € 100,-
Dag 3 € 250,-

De omzet van dag 1 (€ 400,-) is € 100,- lager dan de € 500,- borg die we rekenen. Er blijft nog € 100,- over. Dit wordt ingehouden van de omzet van dag 2, waardoor op deze dag nog € 100,- (€ 200,- minus € 100,-) wordt uitbetaald. Nu is voldaan aan de borg, en wordt uw omzet vanaf dag 3 ongewijzigd uitbetaald.

SEPA heeft geen invloed op uitbetaling transacties

SEPA heeft geen invloed op de uitbetaling van uw omzet. Onze snelle uitbetaling (op de derde bankdag) kunnen we dus gewoon blijven garanderen. Na de huurperiode ontvangt u een factuur met daarop overzichtelijk de transactietotalen en huurkosten. Uw factuur wordt net als in de oude situatie verrekend met de eerder ingehouden borg.

Toch liever vooraf borg betalen?

Indien u toch liever heeft dat borg vooraf wordt geïncasseerd dan kunt u dit aangeven. Wij zorgen vervolgens dat de borg voorafgaand aan uw huurperiode wordt geïncasseerd. Uw omzet blijft zo ongemoeid.

Heeft u vragen of opmerkingen over SEPA? Plaats ze hieronder bij de reacties, wij helpen u graag.

Nieck de Weerd

Nieck was tot mei 2015 werkzaam bij Pintip als (Online) Marketeer.

More Posts - Website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *