In 2015 zijn er 333 miljoen pintransacties geweest ten opzichte van 251 miljoen transacties in 2014. Een stijging van 82 miljoen transacties. 23 miljoen transacties in 2015 waren contactloos, terwijl dat er in 2014 nog maar 1,5 miljoen waren. Een forse stijging van het aantal transacties en van het aantal contactloze betalingen binnen de horeca.

Pin transactie horeca
Pin transactie horeca

Stijging transacties

Er zijn diverse redenen waarom de pintransacties explosief zijn gestegen de laatste jaren. Zowel voor de klant (gast) als de horecaondernemer zijn onderstaande punten van belang:

Voordelen voor gasten die pinnen

 • Minder vaak contanten op zak
 • Pinnen is gratis
 • Pinnen is gemakkelijk
 • Er kan meer besteed worden

Voordelen horecaondernemers met een pinautomaat

 • Het werkt omzetverhogend (gasten kunnen makkelijker hoge bedragen pinnen)
 • Gasten hebben niet altijd contanten op zak (geen pinautomaat is nee-verkoop)
 • Geen geld in kassa, dus minder kans op diefstal
 • Geen geld in kassa, minder fraudegevoelig
 • Kosten pintransactie zijn laatste jaren flink omlaaggegaan

Begin 2016 heeft ruim 80% van de horecaondernemers een pinautomaat. Waarschijnlijk zal dit percentage alleen maar groeien de komende jaren. In 2009 waren 84% van de transacties contant. In 2014 was dit 66%. Het streven is om dit aantal in 2018 te verschuiven naar 40%. Er zijn nog steeds veel cafés en snackbars waar nog geen pinautomaat voorhanden is. Veel ondernemers denken onterecht dat een pinbetaling meer kost als een contante betaling. Deze gedachte is niet juist. Gemiddeld is een pintransactie 3 cent goedkoper dan contant.

Pintip biedt horecaondernemers de mogelijkheid om een pinautomaat voor langere tijd te leasen vanaf Euro 27,95 per maand en slechts 6 cent per transactie. Met de pinautomaten van Pintip kan tevens contactloos (NFC) worden betaald. Meer informatie hierover vindt u hier. De pinautomaten van Pintip zijn gebruiksklaar en werken direct. Binnen 1 dag heeft u alles geregeld. Transacties binnen 24 uur uitbetaald.

Direct een offerte opvragen? Klik dan hier.

Comments: 2

 1. Frederique van der Pol says:

  Ik hoop dat alle horeca-ondernemers en ook anderen snel zullen volgen. Heb nooit contant geld op zak. Weggestuurd worden naar een pinautomaat 500 meter verderop is niet meer van deze tijd. En inderdaad zoals het artikel al zegt levert het alleen maar een win-win situatie op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *