Bitcoin is eind 2017 enorm in waarde toegenomen. Maar ook de bekendheid, verspreiding en populariteit van de cryptomunt is flink gestegen. Dat de waarde van Bitcoin flink aan verandering onderhevig is en ondertussen ook weer onderuit is gegaan, doet hier verder niet veel aan af. Als je als ondernemer met de tijd mee wilt gaan, dan is het in sommige gevallen helemaal zo gek niet om te investeren in nieuwe technieken. Steeds meer ondernemers en winkeliers zitten dan ook met de vraag: “Kan ik ook Bitcoin als betalingsmiddel accepteren?”

Het antwoord luidt: Ja.

Maar er zitten wel wat haken en ogen aan, en daarnaast is de vraag of het accepteren van Bitcoin ook echt zakelijk succes zal brengen helemaal niet zeker.

Toch lijkt het erop dat Bitcoin en blockchain, de techniek erachter, voorlopig alleen maar groter zullen worden. Wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers in Nederland om Bitcoin betalingen te accepteren? Dat kan op twee manieren.

1- Bitcoins accepteren via een betalingsprovider. Dit is zeer eenvoudig. Het enige nadeel is dat er extra kosten aan zijn verbonden.

2- Zelf Bitcoins accepteren. Dit is complex en brengt een hoop extra administratie en organisatie met zich mee. Je hoeft echter niemand te betalen hiervoor, omdat je de Bitcoins direct zelf ontvangt en daar vervolgens volledig de eigenaar van bent.

De meest veilige en minst ingrijpende manier is dus door een betalingsprovider in te schakelen. In dit artikel zullen wij dieper ingaan op deze methode voor het accepteren van Bitcoin betalingen in een fysieke omgeving.

Een betalingsprovider voor Bitcoin betalingen

Het grote voordeel van een provider: je hoeft in de meeste gevallen geen investering te doen. Meestal is de aanwezigheid van een computer of tablet met (goed) werkende internetverbinding bij de kassa al ruim voldoende. Daarnaast verzorgen de meeste betalingsproviders de ontvangst- en conversie van Bitcoins en storten vervolgens het betaalde bedrag in Euro’s op je bankrekening. Je hoeft als ondernemer dus geen aparte administratie voor je Bitcoins bij te houden én je bent beschermd tegen plotseling (negatieve) koerswisselingen. Uiteraard staat er een vergoeding tegenover deze service, en die zal dus in de prijs van de producten moeten worden meegerekend.

Hoe werkt een Bitcoinbetaling in een winkel?

Over het algemeen vindt de transactie plaats door het tonen van een QR code aan de klant. De klant scant deze QR code met zijn smartphone waarop een Bitcoin wallet (een digitale portemonnee) staat geïnstalleerd. Vervolgens wordt de betaling goedgekeurd, en zal de provider het betaalde bedrag in Euro’s uitbetalen op de bankrekening van de ondernemer.

Is het mogelijk om Bitcoin betalingen te ontvangen via een pinautomaat?

Niet direct. Bitcoins zijn namelijk niet van een centrale bank, en kunnen dus niet op een bankrekening staan. Er is dus ook geen instantie die bankpassen uitgeeft waarmee met Bitcoin betaald kan worden.

Er zijn echter wel betalingsproviders die dit via een omweg aanbieden. Zo bestaat er de mogelijkheid om een zogenaamde Bitcoin-debitcard aan te vragen. Eigenlijk is dit een ‘gewone’ PINpas, die werkt in iedere PINautomaat die ook VISA en Mastercard accepteert. De pinautomaten van Pintip zijn hier dus geschikt voor. De betalingsprovider kijkt tijdens de betaling met zo’n kaart of de klant genoeg Bitcoins op zijn account heeft staan. Is dit zo, dan wordt de betaling goedgekeurd en wordt de ondernemer uitbetaald in Euro’s. De betalingsprovider regelt vervolgens met de klant dat de juiste hoeveelheid Bitcoins wordt afgeschreven.

Bitcoin accepteren, ja of nee?

Op dit moment staat Bitcoin (en alle andere crypto valuta die worden ontwikkeld) nog eigenlijk in kinderschoenen. De technologie heeft veel voordelen over traditionele betalingssystemen maar ook enkele nadelen. Daar hoeven we nu niet dieper op in te gaan om het volgende punt te maken: de markt voor consumenten die Bitcoins gebruiken voor hun dagelijkse uitgaven is nog heel erg klein. Dit heeft veel factoren, en de reden dat nog maar weinig retailers Bitcoins accepteren is er een van.

Ben je een vooruitstrevende ondernemer? Of wacht je liever de ontwikkelingen in de markt af? Misschien zal de Bitcoin economie juist wel enorm groeien als steeds meer winkeliers de mogelijkheid bieden om direct in Bitcoin af te rekenen. Kies je ervoor om hierin mee te gaan of niet?

Welke keuze je ook maakt, met de automaten van Pintip ontvang jij je Euro’s in ieder geval op de meest eenvoudige en veilige manier mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *