netwerkEen klant belde deze week met onze support afdeling en meldde dat zijn pinautomaat niet meer werkte. Meestal zijn storingen binnen enkele minuten opgelost door bijvoorbeeld de automaat opnieuw op te starten of door enkele simpele handelingen op de automaat uit te voeren. Dit keer werd het helaas een lang verhaal: de automaat was spreekwoordelijk niet meer voor- of achteruit te krijgen. Uiteindelijk is na overleg met de leverancier van de automaat de diagnose gesteld dat het probleem schuilde in het netwerk van de klant… Of toch niet?

“We zaten klem tussen twee partijen”

Onze klant wist ons te vertellen dat er niets was aangepast en dat het netwerk en de daarop aangesloten pinautomaat altijd hadden gewerkt. We zaten klem tussen twee partijen:

Onze klant:                   “Mijn netwerk is goed, de pinautomaat is kapot.”
Onze leverancier:         “De pinautomaat is goed, het netwerk van de klant deugt niet.”

Voor ons was dit een vervelende situatie: de klant kan niet pinnen en wij komen er maar niet achter waar het aan ligt. De klant kan niet bewijzen dat zijn netwerk goed is en de leverancier is er zeker van dat het probleem in het netwerk van de klant zit.

Pintip Netwerk Test Tool

Zodoende ontstond de behoefte naar een tool waarmee eenvoudig is te testen of het netwerk van de klant ‘goed’ werkt (dat wil zeggen: de netwerkpoorten zijn toegankelijk) en dus geschikt is voor een pinautomaat. Zo gezegd, zo gedaan. Enkele uren later had ik een simpel programma ontwikkeld dat test of er verbinding gemaakt kan worden met de benodigde servers voor de pinautomaat.

Hoe werkt de tool?

Het enige wat de klant hoeft te doen om aan te tonen dat zijn netwerk ‘open’ is, is de netwerkkabel uit de pinautomaat te halen en in bijvoorbeeld een laptop te doen met Windows als besturingssysteem (de tool is getest met Windows 7) en het programma te downloaden, uit te pakken en de .exe file te openen.

Netwerk Test Tool

Als het programma geopend wordt dient er op ‘Start test’ geklikt te worden. Daarna test het programma alle benodigde IP’s en poorten. Achter iedere regel in de ‘Status’ kolom komt ‘OK’ of ‘Mislukt’ te staan (afhankelijk of de test geslaagd is of niet). Zijn alle testen geslaagd dan zijn er in het netwerk geen firewalls of dergelijke ingesteld die het netwerkverkeer blokkeren naar de betreffende servers en poorten. Het netwerk is dus wat dat betreft geschikt voor een pinautomaat.

Download gratis onze tool en test uw netwerk

Is uw pinautomaat (let op, enkel automaten van Atos Worldline) aangesloten op uw netwerk en heeft deze ‘netwerk’ problemen? Wilt u zelf een pinautomaat huren, leasen of kopen en weet u niet of uw netwerk geschikt is? Met onze tool test u eenvoudig zelf of uw netwerk goed is ingesteld of dat bepaalde IP’s/poorten geblokkeerd zijn. Download gratis onze tool en controleer uw netwerk!

Instructies

  • Uw computer met Microsoft Windows (getest met Windows 7) als besturingssysteem heeft u aangesloten op het zelfde netwerk als de (toekomstige) pinautomaat
  • Download: Pintip – Netwerk Test Tool.zip
  • Pak alle bestanden in de .zip file uit, bijvoorbeeld op uw bureaublad
  • Dubbelklik op ‘netwerk-test.exe’
  • Klik op ‘Start test’

Als het goed is staat in de ‘Status’ kolom overal ‘OK’ (net als in bovenstaande afbeelding). Zo niet? Dan moet er in uw netwerk een instelling worden aangepast zodat de poorten bereikbaar zijn en de pinautomaat goed kan functioneren. Neem hiervoor contact op met uw systeembeheerder.

Hoe liep het uiteindelijk af bij de klant?

In de intro van dit artikel had ik het over een klant waar de pinautomaat niet werkte. Wij hebben de tool naar de klant gestuurd en tot onze verbazing had de klant bij alle regels ‘OK’ staan: het netwerk was goed!

Hierna is er door ons nogmaals contact met de leverancier gezocht -inmiddels was de automaat al per koerier vervangen voor een ander type automaat- en na een volledige reset van de automaat en een software update van de kant van de leverancier deed de automaat het weer.

Eind goed, al goed!

Alex Damen

ICT'er bij Pintip: van het onderhouden van pinautomaten tot het beheren van de web based systemen. Gadgetverslaafde en continue bezig met de processen te verbeteren: wat kan er beter, sneller en efficienter?

More Posts - Website

Follow Me:
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *