Een veelgestelde vraag die wij bij Pintip krijgen gaat over de certificering van betaalautomaten. Gezien de regelgeving rondom dit onderwerp nog wel eens wil veranderen, ga ik u in deze blog weer up-to-date brengen.

Oude situatie
In de oude situatie van vóór 2018, werd ieder type betaalautomaat dat klanten van een lid van de Betaalvereniging Nederland mochten gebruiken, vooraf uitvoerig gekeurd en, bij een positieve uitkomst van het onderzoek, door de Betaalvereniging gecertificeerd. Zo kreeg een goedgekeurd type een einde goedkeuringsdatum, oftewel een uiterste verkoopdatum, en een expiratiedatum. Hierna mochten de automaten van dat bepaalde type niet meer gebruikt worden in verband met veiligheidsredenen. De expiratiedatum voor een bepaald type lag gemiddeld op 10 jaar nadat het type voor het eerst op de markt kwam.

Nieuwe situatie
Vanaf 2018 worden de nieuwe typen automaten niet meer apart gekeurd en gecertificeerd door Betaalvereniging Nederland. Reden hiervan is dat het voldoen aan de aangescherpte internationale PCI-eisen volstaat. Nieuwe types die gebruikt mogen worden door leden van de Betaalvereniging zullen voortaan alleen nog worden geregistreerd. Ze kennen niet langer een expiratiedatum, maar alleen een uiterste verkoopdatum. Typen die niet veilig meer worden geacht, zullen door Mastercard en/of Visa ruim van ten voren aangegeven krijgen dat deze types niet langer gebruikt mogen worden.

Privacyshield rondom het toetsenbord
Ook het privacyshield, wat eerder door de Betaalvereniging verplicht werd, is niet meer verplicht. Dit is besloten naar aanleiding van internationale ontwikkelingen. Nu kunnen betaalautomaten ook zonder privacyshield in het register worden opgenomen. De PCI-eisen schrijven niets voor omtrent het gebruik van een privacyshield, echter adviseert de Betaalvereniging namens haar leden en marktpartijen zoveel mogelijk gebruik te maken van betaalautomaten met privacyshield.

Bent u op zoek naar een volledig gecertificeerde betaaloplossing voor uw bedrijf? Bij Pintip zijn wij gespecialiseerd in het verhuren, leasen en verkopen van betaalautomaten.

Bron: Betaalvereniging Nederland

Stijn Romkes

Stijn is een echte Sales Support medewerker. Hij voorziet u van alle benodigde informatie en zorgt ervoor dat u de juiste keuze maakt.

More Posts - Website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *