Het aantal betalingen met de pinpas is in 2015 groter geweest dan met contant geld. De pinbetalingen zijn toegenomen naar 3,33 miljard. Een half procent van onze betalingen is uitgevoerd met de creditcard. 49,5% heeft contant afgerekend en de overige 50% is gepind.

Aantal pin betalingen gegroeid

Sinds de invoering van het contactloos betalen en het verdwijnen van de chipknip is het aantal transacties flink gegroeid. Daarnaast pinnen Nederlanders ook vaker hele kleine bedragen. Het gemiddelde bedrag wat werd gepind was 5 jaar geleden € 37,58, dit is gezakt naar € 28,67.

De sterkste stijging in het betalen met de pinpas was te zien in de sector horeca en automatenverkoop. Ook op de markt heeft de pinautomaat zijn intrede gedaan en deze is hier inmiddels niet meer weg te denken.

De meeste contactloze betalingen (Near Field Communication) zijn uitgevoerd in de supermarkt (40%), daarna de horeca (28%), gevolgd door de voedings- en genotmiddelen (6%). Uiteindelijk zijn er 135 miljoen contactloze betalingen geweest.

Pin betalingen veel veiliger

Door de toename van het betalen met de plastic betaalpas is de veiligheid ook gegroeid voor de ondernemer. Men heeft niet meer zo veel geld in kas. Dit betekent minder fraudegevoeligheid en men hoeft niet meer met veel geld over straat om het geld op de bank te storten. Betalen met pin is dus voor de ondernemer een stuk veiliger.

De komende jaren zal het aantal pinbetalingen alleen nog maar meer toenemen. Gezien de stijging van de afgelopen jaren zal het betalen met contant geld dus minder worden.

Doordat er steeds meer met de pin betaald wordt, zal er ook meer inzicht ontstaan in het betaalgedrag van mensen. Deze informatie bevat bijvoorbeeld het bedrag, de locatie, de branche, etc. Opvallend is dat er twee keer zo veel mannen als vrouwen met de NFC chip betalen. Ook is er tijdens de feestdagen een sterke stijging in de hoogte van het bedrag zichtbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *